Känner du att du borde börja ta cykeln, men så blir det bara inte av? Vet du inte var du ska börja när det gäller utrustning, hitta rätt cykelväg och hur du ska klä dig? Här kommer några tips som kan hjälpa dig på traven mot att bli en vardagscyklist.
Bli bekväm med cyklingen
Vill du lära dig cykla eller känner du dig ringrostig? Cykelfrämjandet håller kurser i Södertälje för vuxna nybörjare. Om du inte har cyklat på länge kan det kännas tryggt att komma igång tillsammans med någon som är van cyklist, och öva på en tom parkering eller liknande.
Rätt cykel
Till att börja med så blir det roligast att cykla om du har en cykel som du gillar och som passar dig. Den ska inte vara för stor eller för liten, ha lagom många växlar för din smak, och det är dessutom inte att underskatta att cykeln ska vara i bra skick. En cykel som är trög, felinställd och dåligt pumpad kommer inte att bidra till någon cykelglädje. Ge din cykel lite kärlek eller skaffa en som faktiskt är i bra skick, så blir cyklingen så mycket roligare!
Om du känner dig helt vilsen så är det bra att gå till en cykelhandlare som kan ge råd, och dessutom kan hjälpa till med att ställa in cykeln så att sadel och styre hamnar på rätt höjd. De flesta cykelhandlare säljer både nya och begagnade cyklar.
Att köpa begagnad cykel
Köper du en begagnad cykel via en köp- och säljsida så eller direkt av en privatperson så kan det vara bra att se upp för varningsflaggor så att cykeln som säljs inte är stöldgods. Stulna cyklar omfattas inte längre av lagen om köp i god tro, det vill säga att om den rättmätiga ägaren dyker upp så har du ingen rätt att några pengar tillbaka.
- Om cykeln har ett pris som är för bra för att vara sant så stämmer det nog. Cykeln är antingen stulen eller i dåligt skick.
- Om säljaren vill ses hemma hos sig är det oftast ett bra tecken. En neutral plats, typ på en parkering, är ett dåligt tecken.
- Försök att få originalkvitto på cykeln. Om kvittot är nytt men cykeln ser gammal ut är det en varningsklocka.
- Kolla så att ramnumret finns kvar, och att det inte finns tecken på att ramnummer eller stöldmärkningar skrapats bort eller målats över.
- Skriv ett köpeavtal och be om att få se legitimation.
- Om du köper en cykel direkt av en privatperson och inte är så van vid att mecka med cyklar så är det bra att lämna in den till en cykelhandlare som kan kontrollera att bromsar och andra delar som är viktiga för säkerheten fungerar som de ska.
- Vill du själv se över din cykel kan du spana in sidan om att ta hand om cykeln.
Att komma igång med en ny vana
Om du alltid brukar ta bilen eller bussen till jobbet så kan det kännas motigt att helt plötsligt en dag ta cykeln. Att bryta vanor kan kännas svårt, för du kämpar faktiskt emot ett beteende som är bokstavligen inpräntat i din egen hjärna, då det finns kretsar i hjärnan som är upparbetade.
En vana är en till stor del automatisk handling. De flesta väljer inte aktivt varje morgon hur de ska ta dig till jobbet, utan gör som de brukar på ren automatik. När du ska bryta vanan så måste du koppla hjärnans signaler till ett nytt beteende, och göra ett aktivt val istället. Det aktiva valet tar mer energi jämfört med den upparbetade vanan och kräver mer vilja. Därför kan det kännas väldigt jobbigt att bryta vanan och göra något annat istället.
Kom igång med cyklingen
För att ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt att bryta vanan så finns det några knep att ta till. Om målet är att börja cykla till jobbet så kan detta vara bra steg på vägen.
- Se till att koppla cyklingen till något positivt. Börja med att ta en kort cykeltur när det är vackert väder och du har gott om tid och energi. Nästa steg kan vara en cykelutflykt med fika på en fin plats.
- Börja välja cykeln för en resa som du brukar göra och som är lagom lång, t.ex. till affären eller till gymmet. Då övar du på att välja cykeln men i situation som är mindre stressig än arbetsresan.
- Provcykla din väg till jobbet en dag då du har gott om tid. Lär dig att hitta din cykelväg i lugn och ro. Ibland finns det flera olika alternativa vägar som du kan prova innan du hittar din favorit.
- Bestäm dig dagen innan och försök se till att du inte behöver backa ur på grund av dåligt väder eller tidsbrist. Kolla väderleksprognosen och ställ klockan så att du har tid. Lägg fram kvällen innnan vilka kläder du ska ha på dig, anpassat efter väder. Ge dig själv en belöning när du har lyckats, kanske en extra lyxig frukost eller ett fint sadelskydd.
- Vänta inte för länge innan du cyklar nästa gång! Lycka till!
Att hålla i den goda vanan
Cyklar du redan då och då, men behöver lite hjälp för att bli en riktig ur- och skurcyklist? Då kommer några tips för dig.
Bli en året runt-cyklist
Gör det till en utmaning. Om du är en tävlingsmänniska eller behöver lite extern hjälp i form av grupptryck så kan du starta en utmaning på ditt jobb, i din förening eller i din bekantskapskrets. Ni kan bestämma ett visst antal dagar i veckan som ni ska cykla, eller tävla om flest kilometer under en månad. Det finns träningsappar som ni kan skapa en egen grupp i och logga era resor för att hålla koll. Eller varför inte haka på nästa omgång av Vintercyklisten?
Utmana dig själv. Bestäm hur många gånger i veckan du ska cykla, eller hur många kilometer du ska cykla på en månad. Håll koll via en träningsapp. Många som använder träningsappar och loggar alla sina cykelresor får en aha-upplevelse av hur många kilometer det faktiskt blir när man cyklar varje dag.
Gör det till en social grej. Känner du någon eller några som har delvis samma väg till jobbet eller träningen? Det kan vara roligare att cykla tillsammans, och om ni bestämmer träff dagen innan så har du ju lovat och måste ta dig ut!
Gör det till din egen stund. Om du vill ha en stund för dig själv så är cyklingen ett utmärkt tillfälle. Många cyklister tycker att det bästa med cyklingen är att få en stund varje dag för att sortera sina tankar innan och efter arbetsdagen. Om du skaffar hörlurar som släpper in trafikljuden omkring dig så kan du också lyssna på nyheter, ljudbok eller musik medan du cyklar.
Bestäm dig för vilka undantag som du får göra. Är det okej att ta bussen om det spöregnar? Om du verkligen inte gillar dåligt väder kanske cyklingen blir en roligare vana om du tillåter dig själv undantag.